Depression

Depression

En klinisk depression er en alvorlig affektiv lidelse, som adskiller sig fra almindelig tristhed, sorg eller pessimisme. Har man en depression er man ofte trist, har ingen eller nedsat energi eller lyst og problemer med sin selvfølelse. Man kan have søvnproblemer, nedsat koncentration og har svært ved at forestille sig, at man nogensinde kan få det bedre.
 
 
I terapien arbejder vi med, hvad der udløser, forstærker, vedligeholder og forebygger en depression.

Almindelige symptomer på depression

-Emotionelle: uendelig tristhed, nedsat lyst og interesse, samt nedsat selvtillid
 
-Kognitive: selvbebrejdelser, tanker om død eller selvmord, tænke- eller koncentrationsproblemer
 
-Kropslige: træthed, forstyrrelse af søvn, appetit- eller vægtændring
 
-Adfærdsmæssige: rastløshed eller hæmmede bevægelser
 


Årsager til depression

I dag er det anerkendt at se årsagerne til depression i et biologisk, psykologisk og socialt perspektiv, hvor mange veje kan føre til en depression. Her er der tale om et yderst komplekst samspil af faktorer i udviklingen af depression.
 
I dag anvendes den såkaldte sårbarheds-stress-model som en arbejdsteori for udviklingen af depression. Her antages det, at grundlaget for en depression skyldes en medfødt eller tidlig erhvervet sårbarhed og en række stressende faktorer.
 
Det psykiske stress, der kan udløse en depression, kan være skilsmisse, dødsfald, sygdom, fyring eller på anden vis, noget der påvirker ens selvfølelse.  Biologiske stressfaktorer, der kan udløse en depression, kan være alkohol, medicin, sygdomme, søvnforstyrrelser, høj alder, mangel på motion eller mangel på lys.
 
Hvis du har symptomer på depression, er det vigtigt, du opsøger hjælp, da der er god hjælp at hente.

Book tid til en samtale her.

Læs evt. mere om depression på Sundhedsstyrelsen hjemmeside (klik her) eller Psykologer i Danmark (klik her).